Meer ‘Leeuwinnen’ door Oranje succes?

Voor amateurvoetbalverenigingen die willen profiteren van het geweldige succes van de Oranje voetbalvrouwen, is haast geboden. Natuurlijk, het vrouwenvoetbal is sport die enorm in opkomst is.

Nieuwe leden melden zich de afgelopen jaren massaal aan bij menig voetbalvereniging. Maar dat het succes van de Oranje Leeuwinnen automatisch tot nog meer ledenaanwas zal leiden, is een misverstand. Dat blijkt uit eerder onderzoek naar het verband tussen sportsucces en verhoogde sportparticipatie.

Uit dit onderzoek bleek dat sportsucces slechts incidenteel tot verhoogde sportdeelname in de betreffende tak van sport leidde, bijvoorbeeld na Olympisch goud van Anton Geesink en het dartsucces van Raymond van Barnveld. Maarten van Bottenburg, hoogleraar sportontwikkeling, liet enkele jaren geleden al weten dat de schaatssuccessen van Ard Schenk en Kees Verkerk, de Tourzeges van Jan Janssen en Joop Zoetemelk, de Europese titel van het Nederlands voetbalelftal, de Wimbledonzege van Richard Krajicek en de gouden medailles van Ellen van Langen, Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en de volleybal- en waterpoloploegen niet tot een toename van leden bij de bonden geleid.

Als de KNVB en haar amateurverenigingen willen profiteren van de hype rond het vrouwenvoetbal, dan is haast én actie geboden! Het momentum van dit prachtige succes in eigen land, moet worden benut. 

Veel verenigingen ontwaken inmiddels langzaam uit de zomerstop, en starten haastig met een Facebookpagina gericht op de vrouwentak van hun club, of organiseren nog snel een open dag voor meiden. Een goed doordachte en succesvolle wervingsactie gaat echter verder!

  1. Bepaald de doelgroep: meiden!
  2. Start een PR campagne: lift mee op het succes van Oranje!
  3. Organiseer een wervingsactiviteit
  4. Verbind hier een aantal follow-up stappen aan
  5. Doe de geïnteresseerde meiden een niet te missen aanbod
  6. Verwelkom je nieuwe leden
  7. Zorg dat zij lid blijven!

Zoals bondscoach Sarina Wiegman vaak aanhaalde, was het EK succes een echte teamprestatie. Ook bij het organiseren van een ledenwervingsactie is het enorm belangrijk om als team aan de slag te gaan. Het liefst natuurlijk begeleid door een ervaren coach!

Verenigingen die op jacht willen gaan naar meer ‘Leeuwinnen’, echt resultaat willen boeken en hier graag bij begeleid willen worden, kunnen gebruik maken van Meer Leden in Kortere Tijd. Deze actiegerichte succesmethode zorgt niet alleen voor meer meiden bij de wervingsactiviteit, maar leert ook hoe je deze meiden kunt enthousiasmeren lid te worden van jouw club! Wie weet levert ook jouw club dan over een jaar of 15 een Oranje medaillewinnares af! 

Ook de slag met Meer Leden in Kortere Tijd? Klik dan hier! 

 

  • Aangemaakt op .